ABD Savcıları Google’dan Çevrimiçi Arama Pazarındaki Tekeline Son Vermesini İstiyor
ABD’li savcılar, Google’ın çevrimiçi arama pazarında oluşturduğu tekelin bozulması için dün yapılan duruşmada şirketin Chrome tarayıcısını elden çıkarmasını, veri ve arama sonuçlarını rakipleriyle paylaşmasını ve tekeli bozmak için başka önlemler almasını talep etti.
Google’ın bu talepler doğrultusunda yapması gereken değişiklikler, şirketin 10 yıl boyunca sıkı denetim altında olmasına neden olabilir. Alphabet’e ait Google’ın çevrimiçi arama ve ilgili reklamlarda yasadışı bir tekel oluşturduğuna ağustos ayında hükmedilmişti.
ABD çevrimiçi arama pazarında yaklaşık yüzde 90’lık bir paya sahip olan Google, aralık ayında mahkemeye sunacağı tekliflerle savunmasını yapacak.
ABD Adalet Bakanlığı, mahkeme dosyasında “Google’ın hukuka aykırı davranışı, rakipleri sadece kritik dağıtım kanallarından değil, aynı zamanda yeni ve yenilikçi yollarla bu pazarlara girmelerini sağlayabilecek dağıtım ortaklarından da mahrum bıraktı” ifadelerini kullandı.
TRUMP VE YENİ BAKAN SEYRİ DEĞİŞTİREBİLİR
Savcıların talepleri arasında, Google’ın akıllı telefon ve tabletlerde tercih edilen arama motoru olması için yaptığı münhasırlık anlaşmalarının iptal edilmesi de bulunuyor. Google, münhasır arama motoru olma hedefine ulaşabilmek için Apple ve diğer cihaz üreticisi şirketlere her yıl milyarlarca dolar ödüyor.
Davayı gören yargıç Amit Mehta, tarafların teklifleri hakkında nisan ayında yapılacak olan duruşmada görüş alışverişinde bulunulmasına karar verdi.
ABD başkanı seçilen Donald Trump ve Adalet Bakanlığı’nın yeni rekabetten sorumlu yetkilisi, davanın seyrini değiştirebilecek önemli aktörler olabilir.